VKKL adviseurs op studiereis in Oostenrijk
Actueel
Hoe zetten de Oostenrijkers kleinschalige woonvormen voor ouderen op?
De komende jaren neemt door de vergrijzing het aantal ouderen in de Limburgse dorpen en wijken sterk toe. Velen wonen in ruime eengezinswoningen en willen op termijn kleiner gaan wonen. Helaas zijn er maar weinig levensloopbestendige woningen of appartementen beschikbaar. Het ziet er momenteel ook niet naar uit dat er vanuit de overheid snel oplossingen beschikbaar komen. Daarnaast zien we ook dat de (thuis)zorg en de mantelzorg steeds meer onder druk komen te staan door een toenemende krapte aan personeel en budget. De overheid alleen kan deze uitdagingen niet oplossen.
In steeds meer dorpen en wijken wordt er daarom nagedacht over de vraag hoe je ouderen waardig in eigen dorp of wijk kunt laten wonen en hoe je daar als gemeenschap aan kunt bijdragen. Ook als er meer zorg nodig is, of wanneer zelfstandig wonen niet meer lukt. Zo zijn er in de afgelopen 10 jaren initiatieven ontstaan in onder andere Castenray, Kerkrade, Vredepeel en Ysselsteyn. Dit zijn allemaal collectieven waarbij het dorp of de wijk zelf het initiatief heeft genomen.
We verwachten dat dit soort woon/zorgcollectieven de komende jaren verder zal toenemen. Om initiatiefnemers te kunnen adviseren en begeleiden in het proces, nemen we met een aantal adviseurs deel aan een tweejarig internationaal Erasmus project ‘Samen Sterk Thuis Wonen’. Dit project is erop gericht om tussen de deelnemende landen kennis en informatie uit te wisselen over collectieve woonvormen voor ouderen. Één onderdeel is het opleiden van procesbegeleiders.
Half februari waren we met 9 adviseurs vanuit VKKL, Katalys en Hogeschool Zuyd enkele dagen in de Oostenrijkse regio Oberösterreich. We verdiepten ons samen met onze Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse partners in het concept van ‘Wohnen mit Service’ zoals de Oostenrijkers het noemen. Daarbij gingen we in op de behoeften vanuit het dorp, geschikte (leegstaande) panden in het dorp en hoe je komt tot een passende businesscase. Het realiseren en exploiteren van een collectieve woonvorm voor ouderen dient immers wel betaalbaar te zijn. Iets waar de Oostenrijkse collega’s alles vanaf weten. De laatste dag bezochten we in de regio een aantal voorbeeldprojecten. Dit varieerde van een leegstaand Gasthof waarin de Oostenrijkse keizer nog overnacht heeft, tot een carréboerderij met 10 appartementen dat begin april dient te worden opgeleverd.
Medio september zijn we als VKKL gastheer voor onze Europese partners, waarbij we ook een aantal Limburgse voorbeelden zullen bezoeken. Dit alles met als doel om collectieve wooninitiatieven voor ouderen in Limburg een stap verder te kunnen helpen.
Klik hier voor meer foto's.
Vragen? Neem contact op met Ralph Tangelder via r.tangelder@vkkl.nl

