Comfortabel en betaalbaar wonen in een monument, omringd door groen, met zorg dichtbij.
Interview met Michel Renierkens, Woonzorg Elisabeth Stift


Woonzorg Elisabeth Stift: Een Thuis met een Missie
In het hart van Kerkrade staat een gebouw met een bijzondere geschiedenis: het Elisabeth Stift. Ooit gebouwd op de fundamenten van kasteel ’s-Heeren Anstel, heeft het pand sinds 1875 gediend als toevluchtsoord, eerst voor de verdreven zusters Elisabethinnen en later als ziekenhuis, het “Elisabeth Spitaal”. Generaties Kerkradenaren hebben hier onderwijs genoten en zorg ontvangen. Maar in 2015 dreigde het markante gebouw leeg te komen staan. Dat was het moment om met een groep vrijwilligers in actie te komen.
Van Droom naar Realiteit
Toen een vriend Michel vroeg of er iets met het gebouw gedaan kon worden, ontstond het idee om het Elisabeth Stift te behouden en om te vormen tot een plek waar ouderen met een smalle beurs een waardig en warm thuis konden vinden. Samen met een groep betrokken huisartsen werd gekeken naar de behoeften van de doelgroep. Vooral ouderen die niet in aanmerking kwamen voor dure zorg, dreigden tussen wal en schip te vallen door de invoering van de wet “Langdurige Zorg”. Het initiatief kreeg al snel brede steun, met enthousiaste vrijwilligers en steun van de Provincie Limburg en de gemeente Kerkrade. Binnen een jaar was er een solide businessplan en werden de benodigde subsidies toegekend.
Op 4 april 2016 werd gestart met de verbouwing van 21 appartementen, een woonkeuken en een gemeenschappelijke ruimte. De kapel werd omgetoverd tot een multifunctionele ruimte, toegankelijk voor zowel bewoners als de bredere gemeenschap. Op 1 februari 2017 konden de eerste bewoners hun intrek nemen.
Een Levendig Gemeenschapscentrum
Vandaag de dag biedt Woonzorg Elisabeth Stift onderdak aan diverse instellingen, waaronder:
- Brasserie Elisabeth, een gezellige plek waar bewoners en bezoekers samenkomen.
- Kinderdagverblijf Kiekeboe, waar de allerkleinsten een warme opvang krijgen.
- Being Home, een organisatie die ouderen persoonlijke begeleiding biedt.
- Scouting, die graag gebruik maken van de buitenruimte, die ze in de stad niet hebben.
- Nederlandse les en inburgering voor Oekraïense nieuwkomers, een initiatief dat mensen helpt om een nieuwe start te maken.
Dagelijks zetten ongeveer 50 vrijwilligers zich in om het reilen en zeilen van Elisabeth Stift in goede banen te leiden. Van gastvrouwen en -heren tot tuinmedewerkers, iedereen draagt bij aan een warme en zorgzame omgeving. Drie dagen per week wordt er samen gekookt door bewoners en vrijwilligers, terwijl een cateraar de overige maaltijden verzorgt. Daarnaast biedt de gemeente een re-integratieproject, waarbij mensen onder begeleiding als gastheer of gastvrouw werken.
Een Duurzame Toekomst
De bewoners genieten niet alleen van een veilige woonomgeving, maar ook van activiteiten gericht op ontspanning en een gezonde levensstijl. De boomgaard en moestuin dragen bij aan deze missie; de opbrengst is bestemd voor eigen gebruik en vrijwilligers helpen bij het onderhoud.
Alle medische zorg wordt verleend door de thuiszorgorganisatie MeanderGroep ZL, inclusief 24-uurs alarmering. Huisartsen kunnen hun patiënten in Woonzorg Elisabeth Stift blijven behandelen, waardoor bewoners hun vertrouwde zorg behouden.
Door de grote vraag naar betaalbare zorgwoningen is er inmiddels een wachtlijst. Omdat alleen bij overlijden appartementen vrijkomen, is de doorstroming beperkt. Dit maakt uitbreiding noodzakelijk. Het bestuur onderzoekt de mogelijkheden om de zolderverdieping om te bouwen tot extra appartementen, maar de financiering is nog een uitdaging. Ook de kapel heeft dringend onderhoud nodig, zoals een nieuwe vloer en schilderwerk, kosten die niet uit de exploitatie gedekt kunnen worden.
Daarnaast is continuïteit binnen het bestuur een belangrijk aandachtspunt. Vrijwilligers met bestuurlijke ervaring zijn schaars, en opvolging is essentieel voor het voortbestaan van het initiatief. De samenwerking met VKKL, een organisatie met veel expertise in burgerinitiatieven, helpt hierbij. Hun ondersteuning, met name bij het opstellen van huurovereenkomsten, was van grote waarde.
Trots en Ambitie
Wat begon als een gewaagd idee, is uitgegroeid tot een bloeiend woonzorginitiatief, waarin warmte en gemeenschapszin centraal staan. De initiatiefnemers zijn trots op wat ze hebben bereikt: een plek waar ouderen met een smalle beurs niet alleen een woning hebben, maar ook een thuis. Een plek waar generaties samenkomen, waar zorg en betrokkenheid hand in hand gaan, en waar toekomstplannen blijven groeien.
Het Elisabeth Stift is meer dan een gebouw. Het is een gemeenschap. Een thuis met een missie.
Laat je inspireren
Alle inspiratie"Alles wat je aandacht geeft, groeit! De Toekomst van Gemeenschapshuis ’t Erf"
Interview met Resie Kempen-Derks, Gemeenschapshuis 't Erf in Egchel
De Wensauto van Meers: Een Verhaal van Gemeenschap, Samenwerking en Succes
Interview met Thei Maesen, secretaris wensauto Meers
"Beesel Ontwaakt: Een dorp dat samenkomt voor verandering"
Interview met Henk Lommerse, Kernoverleg Beesel