De Wensauto van Meers: Een Verhaal van Gemeenschap, Samenwerking en Succes

Interview met Thei Maesen, secretaris wensauto Meers

Placeholder for Wensauto MeersWensauto Meers

Op een zonnige septemberdag in 2023, stapten we in de wereld van de Wensauto Meers door een interview te houden met de charmante en enthousiaste secretaris, dhr. Thei Maesen. We wilden alles weten over het ontstaan, de groei, en het succesverhaal van deze bijzondere vervoersvoorziening.

Het begon allemaal met de geboorte van de Dorpsdagvoorziening "Bie Gerda" in Meers. De wens was simpel maar belangrijk: ervoor zorgen dat alle bewoners van de gemeenschap toegang kregen tot deze essentiële voorziening. Het was echter niet zo simpel, want op hetzelfde moment verdween de reguliere busdienst tussen Stein en Meers, waardoor Meers een witte vlek op de OV-kaart werd.

In het hart van deze uitdagingen ontstond het idee van de Wensauto Meers. Een idee dat snel uitgroeide tot een groot succes. Het begon met één voertuig, maar al snel moesten ze een tweede auto toevoegen om de inwoners van Berg a/d Maas te helpen tijdens langdurige brugwerkzaamheden over het Julianakanaal. Deze tweede auto, gefinancierd door Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente Stein, bleek een schot in de roos te zijn. Na de voltooiing van de werkzaamheden in 2017 werd de dekking uitgebreid naar de gehele gemeente Stein. Momenteel opereren ze met twee elektrische Toyota Proace-voertuigen die zowel betrouwbaar als geliefd zijn bij hun 20 chauffeurs.

De organisatie is ondergebracht in een stichting en omvat zowel dagvoorzieningsactiviteiten als vervoer, allemaal met een professionele insteek, rekening houdend met AVG- en WBTR-richtlijnen. Maar ze behouden altijd het vrijwilligerskarakter en streven naar veerkracht.

Natuurlijk was het pad naar succes niet zonder obstakels. De COVID-19-pandemie bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, naast een groeiende vraag naar vervoer en huisvestingsproblemen. De reizigers vroegen niet alleen om ritten naar de supermarkt, maar verwachtten ook hulp met boodschappentassen en winkelwagens. Thei en zijn team realiseerden zich dat deze "problemen" in opkomst waren en zochten naar manieren om hiermee om te gaan zonder het hoofddoel uit het oog te verliezen: vervoer bieden, geen mantelzorg verlenen.

Het huisvestingsprobleem is nu urgent, met een huurcontract dat afloopt op 1 februari 2025. De continuïteit van hun diensten staat op het spel.

Het succes van de Wensauto Meers is te danken aan de geweldige samenwerking met de gemeente Stein, gebaseerd op het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) voor Meers. Financieel staan ze er ook goed voor, met een solide financiële basis.

Thei deelt graag enkele tips met zijn collega's in vergelijkbare organisaties. Hij benadrukt het belang van diversiteit in de organisatie om fragiliteit te voorkomen. Ze hebben meerdere coördinatoren, planners, chauffeurs en bestuursleden nodig. Daarnaast pleit hij voor nauwere samenwerking met naburige Wensbus-organisaties, met name op het gebied van gezamenlijk vervoer naar verre ziekenhuizen.

Thei is terecht trots op wat de kleine gemeenschap van Meers heeft bereikt. Dankzij de Wensauto kunnen de bewoners actief deelnemen aan de maatschappij en zitten ze niet langer achter de geraniums. Meers is dankbaar voor de hulp van de VKKL bij de opbouw van het project en de ondersteuning bij uitdagingen onderweg. Samenwerken en ervaringen delen met collega's is de sleutel tot het blijvende succes van de Wensauto Meers, en ze kijken uit naar de toekomst met vertrouwen en vastberadenheid.

Laat je inspireren

Alle inspiratie

"Beesel Ontwaakt: Een dorp dat samenkomt voor verandering"

Interview met Henk Lommerse, Kernoverleg Beesel

Lees verder

"Van Leegte tot Levensader: Het verhaal van 't Törpshoes in Obbicht"

Interview met Marlène Dehing, Stichting Dorpsplatform Obbicht

Lees verder

De huiskamer van Vredepeel

Al enige jaren lag er een plan op tafel om gemeenschapshuis “De Kleine Loef” in Vredepeel, Gemeente Venray, aan te passen aan de veranderde wensen van de verenigingen en inwoners van Vredepeel.

Lees verder

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in je mailbox?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Neem contact met ons op