Projecten

25 oktober 2017

Molenhoek pakt aan

‘Molenhoek pakt aan’ begint vanuit de dorpsraad die haar klassieke rol zat is. Men wilt niet langer fungeren als doorgeefluik tussen inwoners van de kern en de gemeente. De dorpsraad wil aan de slag met projecten waar “energie” vanuit gaat en die geïnitieerd worden door inwoners van het dorp.

Om dit te bereiken wordt een oproep op de website van de Dorpsraad geplaatst. In die oproep vraagt de dorpsraad dorpsbewoners om plannen in te dienen voor projecten die de leefbaarheid in Molenhoek verhogen. De eisen voor de plannen zijn minimaal. Alle plannen die meer leefbaarheid tot doel hebben zijn welkom.

De plannen worden gepresenteerd op de website van de Dorpsraad en in een speciale dorpskrant. Daarna is er een dorpscafé waarin de plannen door de indieners mondeling worden toegelicht. Het is dan aan de medebewoners i.s.m. een jury om te oordelen en stemmen op deze plannen.

In het volgende dorpscafé worden de winnaars bekend gemaakt. De winnaars, en dus het beste initiatief volgens de inwoners van Molenhoek, krijgen geldprijzen om te besteden aan de uitvoering van hun plannen.

In 2013 vond ‘Molenhoek pakt aan 1’ plaats waarin ‘1’ voor de eerste editie staat. De eerste editie was een daverend succes! In 2016 vond ‘Molenhoek pakt aan 4’ alweer plaats en werden er weer zes mooie projecten ingediend.

Welke tip(s) geeft u mee aan andere initiatieven?

Dorpen verschillen van elkaar. Overal in het land kiezen dorpsraden voor verschillende aanpakken, vooral in een tijd waarin het individualisme hoogtij viert. Ook de aard van het dorp en de toevallige samenwerking van de dorpsraden leiden vaak tot verschillende wijzen van aanpak. De tip is dus: zoek naar een werkvorm die past bij de het dorp!


  • Bijenresort
  • Samen aan zet
  • De Moestuin

  2013 tot heden  Molenhoek (gemeente Mook en Middelaar)  Noord-Limburg  www.dorpsraadmolenhoek.nl  info@dorpsraadmolenhoek.nl

De Moestuin

Naar het overzicht van projecten