‘Uw Wijkbus’ is onmisbaar in Tegelen en omliggende dorpen

Uw Wijkbus is, net als de wensbussen, een initiatief dat opgezet is om mensen in de dorpen Tegelen, Tegelen op de Heide, Steyl en Belfeld te vervoeren. Ruud Plum vertelt ons hoe Uw Wijkbus tot stand is gekomen en hoe ze er nu voorstaan.

Placeholder for WensbusWensbus

Hoe is het idee van 'Uw Wijkbus' ontstaan?

Het idee van Uw Wijkbus is in 2015 tijdens een buurtoverleg ontstaan door bewoners uit het dorp Tegelen. Zij gaven aan dat ze behoefte hadden aan een deur-tot-deur buurtbus, een toegankelijke manier om makkelijk van thuis naar bijvoorbeeld een familiebezoek, ziekenhuisafspraak, de fysiotherapeut of supermarkt te gaan. Om dit idee te realiseren is er een samenwerking aangegaan met het Nationale Ouderfonds. Zij stelde de eerste bus ter beschikking. Overige financiering werd gedaan door middel van sponsoren die mochten adverteren op de bus. In 2016 zijn ze begonnen met rondrijden.

‘Ouderen wilden in het begin nog geen strippenkaart kopen, omdat ze niet wisten of het initiatief er een paar weken later nog zou zijn’.

Ruud geeft aan dat de ouderen in eerste instantie afwachtend waren, maar dit was van korte duur. Al snel was de vraag zo groot dat er een tweede bus nodig was. Het initiatief werd steeds groter waardoor de provincie het belangrijk vond dat er software zou komen om de planning bij te houden. Daarnaast ontstond er met behulp van VKKL een klankbordgroep voor alle bestuursleden van wensbussen in Limburg.

Uw Wijkbus is een paar jaar later een samenwerking aangegaan met wensbus de Bekkerie uit Blerick (Venlo), omdat ze ritten verzorgden in hetzelfde gebied. Ruud geeft aan dat de vrijwilligers het vooral belangrijk vonden dat de eigen identiteit van de organisatie behouden bleef en dat de organisatie niet te groot moest worden. Hij geeft ook aan dat de 2 organisaties hebben moeten leren om problemen onderling uit te spreken. De Wensbus de Bekkerie reed bijvoorbeeld in het weekend ook al zaten ze vaak krap in de bezetting. Door de problemen uit te spreken kon er samen met Uw Wijkbus naar een oplossing worden gezocht.

Momenteel vervoerd Uw Wijkbus elk jaar 15.000 passagiers. Ruud is daarnaast ook erg trots op dat nog steeds een groot aantal mensen vrijwilligers willen zijn in de rol van onder andere chauffeur, gastheer/gastheer en planner. Hij kijkt ernaar uit om in de toekomst te blijven innoveren.

Geld rijdt niet, je hebt mensen nodig!"

Ruud Plum

Voorzitter Uw Wijkbus Tegelen

Uw Wijkbus is altijd op zoek naar innovatie om het de vrijwilligers en het bestuur makkelijker te maken en door te kunnen blijven gaan. Ondertussen worden ritten al automatisch bijgehouden via tablets in de bussen en kun je als passagier pinnen in de bus. Ruud zou graag zien dat de stap naar álleen pinnen nog wordt gemaakt.

Dit is met name bedoeld voor bewoners die vanwege een fysieke of sociale beperking niet kunnen deelnemen aan het Openbaar Vervoer of WMO-taxi’s.

Niet alleen ritjes, maar ook uitstapjes worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld een muziekavond.

Huidig probleem is dat er gezocht moet worden naar een back-up voor de kartrekkers van de Wensbus.

De wensbus is nog steeds onmisbaar en ze hebben nog steeds een nieuwe toestroom van vrijwilligers met name chauffeurs. Het is lastiger om aan bijvoorbeeld planners te komen. Hiervoor vacatures op de site van de gemeente.

Voor de toekomst vinden ze het belangrijk om steeds rekening te blijven houden met ‘wat kan de organisatie aan?’ Bijvoorbeeld bij het aanschaffen van een 3e voertuig.

Vrijwilligers hebben inspraak in hoeveel ze willen werken. Ze starten met 1 dagdeel per week, maar mogen kiezen voor meer.

Bij de provinciale verkiezingen wordt er vaak geroepen dat er extra geld moet naar de buurtbussen (zonder dat ze weten waar ze het over hebben), maar zoals Ruud zegt ‘geld rijdt niet, je hebt mensen nodig’.

Er is ook een fooienpot aanwezig in de voertuigen. Hiervan worden vrijwilligers beloond bij jubilea etc.

Innovatie/verandering is belangrijk en het is goed om te weten dat vrijwilligers niet zomaar stoppen bij verandering. Veranderingen moeten wel duidelijk gecommuniceerd worden en ze moeten de tijd krijgen om eraan te wennen. Ditzelfde geldt ook voor passagiers.

Laat je inspireren

Alle inspiratie

De Wensauto van Meers: Een Verhaal van Gemeenschap, Samenwerking en Succes

Interview met Thei Maesen, secretaris wensauto Meers

Lees verder

"Beesel Ontwaakt: Een dorp dat samenkomt voor verandering"

Interview met Henk Lommerse, Kernoverleg Beesel

Lees verder

"Van Leegte tot Levensader: Het verhaal van 't Törpshoes in Obbicht"

Interview met Marlène Dehing, Stichting Dorpsplatform Obbicht

Lees verder

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in je mailbox?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Neem contact met ons op