Projecten

20 oktober 2017

Stichting WoonZorg Elizabeth Stift Kerkrade

Voormalig klooster Elisabeth Stift is een 'gewoon' huis in de straat. Alleen groter, midden in het groen en je woont er niet alleen. En dat laatste is precies waar het stichting WoonZorg Elisabeth Stift om te doen is.

Het klooster, gebouwd in 1875, kwam in april 2015 zo goed als leeg te staan. Voormalig gebruiker, zorginstelling Meander, vertrok. Er bleven nog zes zusters wonen en een klein gedeelte van het immense gebouw werd verhuurd aan een brasserie en de plaatselijke kinderopvangorganisatie.

Als er geen nieuwe bestemming zou worden gevonden voor het grootste gedeelte van het klooster zou het binnen de kortste keren in verval raken. Daar waren, oud-medewerkers van Meander, Michel Renierkens en Leo Vrancken het ook over eens. Maar wat zouden ze er dan mee kunnen doen? Een enquête onder huisartsen in de regio gaf antwoord: er zijn steeds meer ouderen met zorgzwaartepakket 4 die niet terecht kunnen in een verpleeghuis, vereenzamen en/of het financieel niet breed hebben.

Het idee is geboren om Elisabeth Stift te geschikt te maken als “Een kleinschalig ‘thuis’ voor veelal alleenstaande, vereenzamende ouderen om op een leuke manier oud te worden/zijn”.

Met een businessplan waarin hun ideeën uitgewerkt staan kloppen ze aan bij Provincie Limburg voor een lening om het gebouw aan te kunnen kopen, en bij de gemeente Kerkrade voor een startsubsidie voor de verbouwing van het pand. Beide gaan akkoord, mede door het enthousiaste verhaal van de initiatiefnemers.

Er wordt een speciale stichting opgericht die het beheer en de verbouwing voor haar rekening neemt. De verbouwing van de eerste woonlaag is reeds afgerond, de andere twee woonlagen en de kapel worden nog verbouwd, deze verbouwing wordt gefinancierd met de opbrengsten van de huur die ze op dit moment al binnen krijgen. Wanneer het pand straks helemaal klaar is zijn er 25 appartementen.

Welke tip(s) geeft u mee aan andere initiatieven?

De initiatiefnemers van Stichting WoonZorg Elisabeth Stift hebben de volgende tips voor iedereen die zelf aan de slag gaat met het realiseren van een WoonZorg initiatief:

 • Zorg voor een goed businessplan, maar zeker ook een enthousiast verhaal, om anderen (zoals bijvoorbeeld financiers) te overtuigen.
 • Zorg voor een kerngroep met inhoudsdeskundigen op allerlei gebied: verbouwing, financiering, zorg, e.d.
 • Het kost veel tijd en energie: heb geduld.
 • Bekijk met de belastingdienst of het pand geschikt is voor huurtoeslag.
 • Voorkom onnodige bureaucratie.
 • Werk met een klein vrijwilligersteam. Dit werkt snel en efficiënt omdat de lijntjes blijven kort.
 • Maak gebruik van vrijwilligers uit de sociale dienst van de gemeente. Je investeert in een vrijwilliger en zorgt ervoor dat deze straks ook weer aan de slag kan in de vorm van een reguliere baan.
 • Kijk naar nevenactiviteiten: verbouwen van groente voor de voedselbank op naastgelegen grond, brouwen van bier, verhuren van niet gebruikte ruimtes, enz.

 • Renovatie Elisabeth Stift
 • Elisabeth Stift
 • Renovatie Elisabeth Stift

  februari 2017 tot heden  Kerkrade  Zuid-Limburg  mrenierkens@zonnet.nl

Elisabeth Stift

Naar het overzicht van projecten