VkkL

Nieuws

6 september 2021

Beringe als inspirerend voorbeeld voor gemeenschapsontwikkeling

Vrijdag 3 september bezocht een afvaardiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) op uitnodiging van onze Landelijke Vereniging (LVKK) Beringe in de gemeente Peel en Maas. 

Kartrekkers van Dorpscoöperatie Steingood, gemeenschapshuis de Wieksjlaag en diverse werkgroepen en verenigingen namen de ambtenaren mee in een wandeltocht door het dorp. Tijdens de wandeling werd verteld over diverse projecten (o.a. gemeenschapshuis, school, nieuwbouw woningen, zonneweide en sportpark Beringe Buiten) die door de Beringse gemeenschap zelf zijn gerealiseerd. De ambtenaren waren zichtbaar onder de indruk.

Toch was het niet een en al rozengeur en maneschijn deze ochtend. Er is door Beringe, VKKL en de LVKK ook nadrukkelijk gesproken over alle uitdagingen, (landelijke) wet- en regelgeving waar inwonerinitiatieven mee te maken krijgen. Zo werd bijvoorbeeld door Beringe ingegaan op de grote rompslomp en financiële nadelen waarmee je te maken krijgt, als je de hulp in de huishouding als dorp zelf, dus buiten de WMO via de gemeente om, gaat organiseren. Dicht bij huis en vertrouwd voor de mensen dat wel. Maar vervolgens wel duurder uit zijn omdat je de btw niet kunt terugvragen. En zo zijn er veel meer knelpunten die werden aangekaart.

We hopen hiermee de mensen van het ministerie aan het denken te hebben gezet. Dat 'Haagse regelzucht' die er vanaf papier heel logisch uitziet, in de praktijk veel goedbedoelende initiatieven klem zet. Wordt vervolgd!

 

Sfeerbeelden

DSC01186DSC01195DSC01201DSC01210DSC01212DSC01213DSC01218

DSC01213

Naar het nieuwsoverzicht