Nieuws

11 september 2018

de 6 finalisten van 'onze buurt' zijn bekend

Tot 31 augustus kregen wijken, dorpen, groepen en organisaties de kans om een projectplan in te dienen bij 'Onze Buurt'. De plannen hadden allemaal betrekking op een originele verbetering van de wijk met vermogen tot verbinden, duurzaamheid en draagvlak. Projecten die vanuit de bevolking zijn gekomen en waarbij buurtbewoners zelf de kar trekken, scoorden hoog bij de juryleden. Hierdoor zijn 6 finalisten geselecteerd.

De finalisten

De 6 finalisten zijn Droom-en Doeplein (Heerlen), Kom op de soep en beweeg (Afferden), Coffee&work (Maastricht), Spelend Kind (Kerkrade), Kloostertuin 't Laefhoes (America) en Buurzaam Koken Kids (Maastricht).

Bij Droom-en Doeplein Heerlen hebben de bewoners van de wijk zelf een ontmoetingsplaats gemaakt van een plek die door sloop van woningen vrij kwam. Het burgerinitiatief vraag 'Onze Buurt' financiële hulp om hun plein verder te verfraaien en op orde te houden.

Stichting Bevordering Ouderen Afferden wil ouderen uit hun isolement halen met het project 'kom op de soep en beweeg'. De Stichting vraagt een bijdrage in de kosten voor materialen en beweeglessen.

Coffee&work is een nieuw project van Dress For Succes Maastricht, dat mensen die moeite hebben om werk te vinden, te helpen met de stap naar betaald werk in de wijk. Koffie en ontmoeten moeten een springplank vormen naar meedoen op de arbeidsmarkt.

In Kerkrade wil Stichting Spelend Kind er voor zorgen dat alle kinderen aan speelgoed kunnen komen via een ruilwinkel. Er is extra aandacht voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Een pand is er nu, maar voor de inrichting heeft Spelend Kind nog een hoop Wensen.

't Laefhoes in America is door dorpsbewoners opgezet toen de huisarts dreigde te verdwijnen uit het dorp In 't Laefhoes komen professionele zorg en zorg voor elkaar samen. In de Kloostertuin wil het dorp nu een gezamelijk moes- en bloementuin maken om gezond eten en samenkomst in de buitenlucht te stimuleren.

In Maastricht tuiniert en kookt het LEF team al een paar jaar, nu wil het de pijlen richten op de jeugd met Buurzaam Koken Kids. De jeugd tot 12 jaar wordt in de groentetuin, keuken, de bediening en ook sjiek aan tafel aangespoord tot gezond eten.

De finale

In oktober en november krijgen de finalisten aandacht via de site en sociale media van 'Onze Buurt'. Over de projecten en plannen van de zes finalisten komen verhalen op l1.nl en L1TV, in de bladen van VIAlimburg en op devereniginglimburg.nl. Daarmee worden de projecten als inspirerend getoond aan anderen in Limburg. Half november presenteren de finalisten zichzelf voor de jury en wordt het beste project gekozen dat de hoofdprijs wint. Er is een prijzenpot van €60.000,- en dit bedrag wordt verdeeld in een flink (door)startkapitaal voor het project dat als beste uit de bus komt en 5 stevige troostprijzen. De feestelijke prijsuitreiking is op 29 november tijdens Festival Wij Zijn Limburg in Cultuurwerkplaats Zeezicht in Heerlen.

Achtergrondinformatie

Voor meer informatie zie de website van Onze Buurt  

 

 


Onze-buurt-logo-karin-transparant

Naar het nieuwsoverzicht