VkkL

Nieuws

7 mei 2020

dorpsondersteuners wisselen kennis uit tijdens een oppe koffie

In een online bijeenkomst hebben dorpsondersteuners kennis uitgewisseld met elkaar.  Een dorpsondersteuner is een verbindende schakel en werkt nauw samen met inwoners, vrijwilligersorganisaties, gemeente en professionals op verschillende gebieden.

Dorpsondersteuners en corona

Alle dorpsondersteuners zijn in eigen dorp creatief aan de slag, bijvoorbeeld met het bezorgen van bloemetjes of knutselwerken voor ouderen, bewegen met een fysiotherapeut vanaf een balkon of voortuin en telefooncirkels die ontstaan. Tijdens de vele telefoongesprekken die dorpsondersteuners voeren met kwetsbare inwoners, merken ze dat het enige tijd nodig heeft totdat inwoners hun hulpvraag durven te stellen.

Nederland Zorgt voor Elkaar

De landelijke koepelorganisatie Nederland zorgt voor elkaar biedt ondersteuning bij het aanstellen en opleiden van een dorpsondersteuner. De deelnemers van de Oppe Koffie realiseren zich dat wat ze hun dorpsgenoten doen, in ieder dorp anders is.  Wat de dorpsondersteuners gemeen hebben is dat ze ontstaan zijn vanuit de dorpen en hun werkzaamheden volledig richten op de eigen gemeenschap.

Conclusies

  • Het zelf oplossend vermogen vanuit de gemeenschap blijkt groot
  • Er ontstaan veel initiatieven om mensen te laten weten dat er aan hen gedacht wordt
  • Dorpsondersteuners vinden het waardevol om kennis uit te wisselen met gelijkgestemden
  • De tweede Oppe Koffie voor dorpsondersteuners staat gepland op 30 juni om 10.00 uur.

Ouderen-thuis-in-de-wijk

Naar het nieuwsoverzicht