Nieuws
6 september 2021
Leren van Oostenrijkse ervaringen
In het kader van het NahDa project, gericht op het opzetten van kleinschalige dorpsvoorzieningen, ging eind augustus een VKKL delegatie op bezoek in Oberösterreich, in de regio Linz.
NahDa
NahDa (Nachhaltige Daseinsvorsorge = Duurzame voorzieningen) is een door het Erasmus programma van de EU gefinancierd project van 3 jaar. Vanuit NL werken we hierin samen met partners uit België, Duitsland en Oostenrijk. Het project is erop gericht om in kleine kernen inwoners te ondersteunen een dorpsvoorziening op te zetten of juist te behouden. De term 'dorpsvoorziening' is erg breed; het kan gaan over een combinatie van bv. levensmiddelen, ontmoeting, cultuur, medische en andere diensten en/of communicatie, zoals een postagentschap. Door diensten en aanbod in één centrum te combineren, heeft en houdt dit bestaansrecht, ook financieel. Zie ook onderstaande schema.
Het project duurt 3 jaar. Het eerste jaar (daarin zitten we nu) is erop gericht het concept en de gebruikte methoden te ontwikkelen. In het tweede en derde jaar worden in de deelnemende landen een aantal pilotprojecten ondersteund, om te leren en het concept te verbeteren op basis van de praktijkervaringen. Aan het einde van het project worden bijeenkomsten met de pilotdorpen georganiseerd, zodat men internationaal kennis en ervaringen kan uitwisselen. Klik hier voor meer informatie over NahDa/DORV (let op, in het Duits).
Oostenrijk
In Oostenrijk, in de regio Oberösterreich, hebben we eind augustus een aantal afgeronde en lopende projecten in de kleine kernen aan de grens met Tsjechië bezocht. In deze kernen zijn bijvoorbeeld kleinschalige coöperatieve dorpswinkels voor levensmiddelen, bakkerij, post, bank en ontmoeting (trefpunt) opgericht. Een groot verschil met Nederland is namelijk dat er hier geen landelijke supermarkt is die op basis van een online bestelling tot aan de voordeur levert.
Het is belangrijk om de verschillen en overeenkomsten tussen de deelnemende landen en regio's goed in beeld te brengen. Het concept NahDa dient namelijk zodanig ontwikkeld te worden, dat het ook daadwerkelijk in de zeer uiteenlopende contexten van de deelnemende regio's kan worden toegepast. Hieronder nog een paar sfeerbeelden om een beeld te geven.