VkkL

Nieuws

19 februari 2019

limburgs vastelaovesleedjes konkoer: waar het kleine dorp groot in is

Gulpen en Margraten organiseerden de finale van het LVK. Daarmie lieten de twee dorpen zien waartoe een kleine gemeenschap in staat is. Het saamhorigheidsgevoel bracht meer den tweehonderd vrijwilligers op de been. Die organiseerden de grootste finale van het liedjesconcours ooit.

Enthousiasme overbrengen

"Binnen twee weken hadden we tweehonderd vrijwilligers, we moesten zelfs mensen afzeggen. Die saamhorigheid, en het gevoel om er aan mee te doen, om er bij te kunnen zijn. Dat is fantsastisch". Aldus Frank Dumont, voorzitter van carnavalsvereniging De Rieste Mergraote. "En of het nu tien uur 's avonds werd, of half acht 's morgens, de mensen waren er gewoon. Het is geweldig als mensen je bellen, en aanspreken met: zal ik vanavond een aantal uur langer blijven. Ik denk dat we het enthousiasme in de organisatie goed over hebben gebracht op onze vrijwilligers. Dat is heel belangrijk. Zeker als je met twee gemeentes dit organiseert."

Kleine Kernen

De leefbaarheid van kleine kernen in Limburg staat de laatste jaren fors in de belangstelling. Veel dorpen hebben te maken met een teruglopend inwonertal en minder voorzieningen. Juist met het oog op die trend kan samenwerking een oplossing zijn. "Ik hoop dat wij inderdaad iets kunnen bewerkstelligen", zo zegt Frank. "Zodat men denkt goh, samenwerking is toch absoluut noodzakelijk in deze tijd. Zeker als carnavalsvereniging, want het zijn kleine verenigingen. Maar het mooie daarvan is ook wel de bereidheid van gemeentes om daaraan mee te werken. Zowel in Gulpen, in Margraten, maar ook in Maastricht. Want het was toch wel hartverwarmend om te zien hoe men het LVK omarmd heeft."

Artikel afkomstig van: de vereniging Limburg

Carnaval

Naar het nieuwsoverzicht