VkkL

Nieuws

22 juni 2021

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR): handige hulpmiddelen

Waar vinden we de juiste informatie?

Wat moeten we doen om te voldoen aan deze nieuwe wet?

Is dit weer (de zoveelste) storm in een glas water?

Zo maar een greep uit de vragen die in de laatste maanden aan VKKL gesteld zijn. We hebben alle beschikbare informatie hieronder nog eens goed onder elkaar gezet, met de juiste links en doorverwijzingen.

Wat houdt de nieuwe wet in en welke gevolgen heeft dit voor onze vereniging of stichting?

Kijk de 3 korte webinars terug die we o.a. samen met Huis voor de Sport en andere partners verzorgd hebben. Zo ben je snel op de hoogte van het doel van de wet en de gevolgen voor jouw organisatie. Hier vind je ook de veelgestelde vragen en de antwoorden daarop. Belangrijkste tip is en blijft: voer met je voltallige bestuur het gesprek over de wbtr: wat betekent dit voor onze organisatie, welke afspraken maken we hier met elkaar over, hoe leggen we die goed vast, en hoe houden we elkaar hieraan? Deze vragen goed beantwoorden is belangrijker dan dat je statuten (binnen 5 jaar) gaan voldoen aan deze nieuwe wet.

Is er een stappenplan beschikbaar dat precies uitlegt wat we moeten doen?

Er zijn inmiddels vele opties beschikbaar:

- Zoek je een eenvoudige checklist van 2 A4tjes? Download onderstaande checklist van de NOV:

 

- Zoek je een uitgebreider stappenplan voor je organisatie waar je bovendien (juridische) vragen over kunt stellen? Hogeschool Zuyd heeft een juridisch hulploket voor verenigingen en stichtingen ingericht. Ga naar de website van LegalLab, doneer een klein bedrag naar keuze, download hun stappenplan en stel hen je (juridische) vragen.

- Zoek je een eenvoudig voorbeeld van een document dat je maar hoeft in te vullen en aan te passen naar je eigen situatie? Onze Gelderse collega's van DKK Gelderland hebben een 'Handboek goed bestuur' opgesteld. Er is een versie voor de vereniging en een voor de stichting.

- De website ww.wbtr.nl biedt (tegen betaling) een stappenplan aan. Ook kun je bij hen terecht voor voorbeeldstatuten.

 

Heb je vragen? Neem contact met ons op via info@vkkl.nl

 

 

 

Vraag VKKL

Naar het nieuwsoverzicht