Maatschappelijk Vastgoed
Gebouwd voor de toekomst
Past de functie van het gebouw nog bij de vraag die er leeft?
De grote lijnen
VKKL gelooft in de eigen kracht van de gemeenschap waarbij de wens om samen te werken met anderen richtinggevend is. Bij het vinden van een nieuwe bestemming voor maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, gemeenschapshuizen, (zorg)instellingen, kerken, verenigingsgebouwen etc., is het altijd zaak om uit te gaan van de behoefte die in dorp of wijk aanwezig is. En vervolgens te bezien in hoeverre deze behoefte kan worden gerealiseerd in het aanwezige maatschappelijke vastgoed. Wanneer het te herbestemmen maatschappelijk vastgoed een kerk betreft, komt er nét iets meer bij kijken. De grote opgave bij het herbestemmen van een kerk is om recht te doen aan de specifieke cultuurhistorische betekenis van het gebouw in zijn nieuwe functie. Een nieuwe bestemming geven aan een parochiekerk is een taai, moeizaam en langdurig traject, maar met inzichtelijk maken van alle betrokkenen, projectmatig werken en heldere en open communicatie, wordt de kans van slagen groter.
Herbestemde kerken
De drie belangrijkste partijen
De uiteindelijke beslissing over hergebruik, herbestemming, medegebruik of afbraak van een kerkgebouw wordt door de volgende drie partijen met hun achterban bepaald.
Bewonersinitiatief
Parorchiebestuur
Gemeentebestuur
Oriëntatie ten aanzien van het kerkgebouw
Steeds meer bewoners(initiatieven) denken na over het vraagstuk: Hoe kunnen we het kerkgebouw voor de gemeenschap behouden? Dat parochianen in het verleden de middelen voor de bouw regelden, betekent niet dat het gebouw van de gemeenschap is. Dat herbestemmen van een parochiekerk niet eenvoudig is, blijkt uit het feit dat er weinig inspirerende voorbeelden zijn. We kennen allemaal de kerk in Maastricht die verbouwd is tot boekhandel, maar dit was een kloosterkerk en geen parochiekerk. Een kerk in Sittard die omgebouwd is tot multifunctioneel centrum, maar dan wel gelegen in een wijk en niet in een dorp. Het is een complex samenspel van wie en wat er komt kijken bij het herbestemmen van een kerk. Stel je eens voor, een typisch Limburgs vergezicht, maar dan zonder kerktorens. VKKL wil samen met bewonersinitiatieven onderzoeken hoe we onze karakteristieke Limburgse parochiekerken voor de dorpen kunnen behouden.
Herbestemde kerken
De kerk is toch van de gemeenschap?
Steeds meer bewoners denken na over het vraagstuk: Hoe kunnen we het kerkgebouw voor de gemeenschap behouden.
Over de kerken in Limburg
Bron: KASKI per 31 december 2022
602000
Roomskatholieken
19500
Kerkgangers per weekend
608
Religieuze objecten
293
Kerkgebouwen
Tips voor jou
Tips bij het herbestemmen van een kerk
- Neem de tijd en moeite om elkaar te begrijpen
- Doe in alle gevallen recht aan het kerkgebouw
- Heb geduld!
- Sluit aan bij bestaande initatieven
- Blijf zelfstandig en soms eigenwijs