Vervoer & mobiliteit

Een vervoersdienst om mensen zonder eigen auto naar de huiskamer of fysiotherapeut te brengen. Gereden door mede-dorpsbewoners die zich hiervoor vrijwillig inzetten. Een bewonerscoöperatie die zelf een glasvezelnetwerk in het buitengebied aanlegt omdat bedrijven er te hoge kosten voor moeten maken. Zomaar wat voorbeelden van bewonersinitiatieven die de behoefte om goed bereikbaar te zijn, hebben omgezet in actie. Het gaat hierbij zowel om vragen met betrekking tot passende vervoersoplossingen (hoe komen we van A naar B) als ook om de behoefte aan snel internet. 

Vrijwillige vervoersinitiatieven

Er zijn vele manieren om het vervoer in je eigen dorp, buurt of wijk te organiseren. Een heel makkelijke manier is om met eigen auto’s te rijden. Je hebt dan vooral een coördinator en planner nodig en een twintigtal vrijwillige chauffeurs. In Koningsbosch en America wordt al enkele jaren volgens dit concept gewerkt. Daarnaast zijn er in Limburg ook Wensbussen actief, wordt ANWB-Automaatje op een aantal plekken ingezet en is er de BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds.

America 

Vervoer in America bestaat uit Vraagafhankelijk Vervoer van deur-tot-deur of deur-tot-OV-halte op basis van nabuurhulp. De vervoervrager betaalt een kleine vergoeding aan de wekgroep Vervoer in America als tegemoetkoming van noodzakelijke kosten. De ritten worden uitgevoerd door inwoners van America die bereid zijn met hun eigen auto een dorpsgenoot te helpen.
 
Andere initiatieven kiezen ervoor om met een deelauto, wensbus of boodschappenplusbus te gaan rijden. Deze auto’s of bussen zijn dan in eigendom van de stichting die het vervoer organiseert, of worden geleased. Voorbeelden daarvan zijn onder andere in Tegelen, Kessel, Beek en Meers te vinden. 
 
 
Roerdalen
De stichting Wensbus Roerdalen heeft als doel inwoners uit de gemeente de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van vervoer binnen het gebied. Inwoners kunnen voor €1.50 per enkele reis meerijden.
 
 
 
Wensbus / Wensauto 
De provincie Limburg ondersteunt middels de Wensbus subsidie een kleine 25 vrijwillige vervoersorganisaties in de provincie. Dit betreft zowel auto’s als busjes. 
 
 
 
ANWB Automaatje
Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. Een kleinschalige vorm van vervoer met eigen auto’s. In Roermond, Kerkrade en Simpelveld wordt dit concept reeds in de praktijk gebracht. 
 
 
Snel internet 
Op het vlak van snel internet zijn er inmiddels vele initiatieven, zowel commercieel als coöperatief, bezig met de aanleg van glasvezelverbindingen in dorpen, wijken en het buitengebied. Namens de leden heeft VKKL zich altijd sterk gemaakt voor een goede digitale bereikbaarheid heel Limburg, dus ook de kleinste kernen en het buitengebied. Mede doordat provincie, diverse gemeenten, belangenorganisaties als LLTB en MKB en ook VKKL eind 2017 een convenant met een marktpartij hebben gesloten, is de aanleg van glasvezel in een stroomversnelling geraakt. 
 
Coöperatieve aanleg van snel internet
Een aantal bewoners en bedrijven in (kleine) kernen en buitengebied heeft niet willen wachten tot overheid en markt elkaar gevonden hadden, en hebben zelf initiatieven gestart om snel internet middels een glasvezelverbinding te realiseren. Voorbeelden daarvan zijn Glasweb Venray en Stichting BuitenGewoonBereikbaar in Horst aan de Maas.