Veelgestelde vragen

Je hebt een goed idee, maar waar niet waar je moet beginnen?
Of je bent al begonnen en loopt ergens tegenaan?
Of je vraagt je af welke rechtsvorm het beste bij het nieuwe initiatief past?
Of je bent bezig met de exploitatie maar weet niet hoe je het beste de financiering rond kunt krijgen?
Volgende maand start het initiatief maar hoe je bent nog op zoek naar voldoende vrijwilligers?

Met al deze vragen heeft de VKKL al weleens te maken gehad. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen en antwoorden. Hieronder vind je het overzicht van meest voorkomende vragen.

Duurzaamheid

Goed dat jij je bewust bent van het feit dat de privacywetgeving per 25 mei 2018 verandert. Wij als VKKL helpen je graag op weg om je organisatie AVG-proof te maken. KLIK HIER om naar het stappenplan te gaan.
Heb je na het volgen van het stappenplan nog vragen? Laat het ons weten. We helpen je graag verder op weg.  


Bekijk alle vragen in "duurzaamheid"


Financiering en fondsen

U heeft een zorginitiatief of wilt er een starten, bijvoorbeeld een eetpunt, open inloop, huiskamerproject of woonzorgvoorziening. U heeft heel veel ideeën, maar hoe gaat u deze ideeën financieren?

Crowdfunding

 • Crowdfunding is een financieringsmethode waarbij een grote groep mensen en/of organisaties een realtief klein bedrag inlegt, de handen uit de mouwen steekt of materieel bijdraagt. Zo maken alle supporters samen met u een project mogelijk. Crowdfunden betekent dat u met een aansprekende campagne een zo breed mogelijk publiek enthousiast maak voor het project. 
 • Hoewel het u in eerste instantie waarschijnlijk te doen is om het ophalen van geld heeft crowdfunding het bijkomende voordeel dat u een grote groep mensen aan uw initiatief weet te binden. Crowdfunding is daarom ook een goede eerste stap om daarna aan gemeente, subsidiegevers en andere geldschieters te laten zien dat er draagvlak is voor uw initiatief. 
 • Crowdfunden gebeurt vooral online, bedenk u vooraf of dit geschikt is voor uw doelgroep. Wellicht werkt een fysieke geldmeter op het dorpsplein nog veel beter dan een onlinecampagne.
 • Voor je Buurt is een crowdfundingplatform voor bewonersinitiatieven

Oranje Fonds

 • Het Oranje Fonds bevordert sociale verbinding in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar, zorgen ze voor elkaar en krijgen meer mensen de kans om deel te nemen en bij te dragen aan de maatschappij. Het Oranje Fonds is er voor iedereen die iets bij wil dragen aan de sociale verbinding in de samenleving. Het Oranje Fonds creëert, onderhoudt en vergroot sociale verbinding door initiatieven te financieren, te belichten, te versterken en te vernieuwen.
 • Meer informatie over het Oranje Fonds

Andere fondsen

Sociale Agenda Provincie

 • Het doel van de Sociale Agenda Limburg is om in 2025 de eerste achterstanden in gezondheid en participatie van Limburgers ten opzichte van de rest van Nederland te hebben ingelopen. Het realiseren van deze trendbreuk vraagt een andere opstelling en werkwijze dan eerder gebruikelijk was. Daarom heeft gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen de ‘Aanpak Experimenten Sociale Agenda Limburg’ gelanceerd. Het is geen gebruikelijke regeling, de Provincie wil namelijk naast de rol van subsidiegever vooral ook andere rollen zoals verbinder, kennismakelaar of facilitator vervullen. Zodat gemeenten, georganiseerde burgers, (zorg)ondernemers en kennisinstellingen in onderlinge samenwerking koers zetten naar een sociaal en vitaal Limburg.
 • Meer informatie over de sociale agenda.

ANBIstatus

 • Voor een aanvraag bij sommige fondsen is het een voorwaarde dat u initiatief een ANBIstatus heeft. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Om aangewezen te worden als ANBI moet een instelling aan een aantal voorwaarden voldoen.
 • Meer informatie over ANBI vindt u op de site van de Belastingdienst.  

Ondersteuning bij fondswerving

 • U heeft goede ideeën, maar u ziet in het subsidielandschap door de bomen het bos niet meer? Dan is wellicht de inzet van een fondswerver een oplossing. Deze persoon kan op basis van uw wensen een plan maken (en uitvoeren) voor het ophalen van subsidies bij fondsen die voor uw initiatief geschikt zijn. Fondswervers werken vaak op no-cure-no-pay-basis en vragen dan bijvoorbeeld een percentage van het geworven bedrag. 
 • Een van de fondswervers waar VKKL vaker mee werkt is Monique Janssen van JEMO Steunt. Meer info over JEMO Steunt. 

Bekijk alle vragen in "financiering en fondsen"


Andere vragen?

Mocht je vraag er niet tussen staan, of heb je nuttige informatie/tips voor andere? Neem gerust contact met ons op.

Lees verder